Ana içeriğe atla

Kalite tesadüfmüdür ?



Çok meşhur bir sözdür ve reklamlarda da kullanılır , ''kaliteyi ucuza almak'' mümkünmüdür?
 Her alanda kalite ararız. Gıda ,giyim,insan hep kalitelisi olsun isteriz.
 Bir gün güzellik ve çirkinlik birlikte göle girmişler bir süre yüzdükten sonra çirkinlik sessizce çıkmış gölden, güzelliğin kıyafetini ( sliuteni) giyip  gitmiş. 
 Arkasından gölden çıkan güzel kıyafetini göremeyince  mecburen çirkinliğin  kıyafetini giymiş .
 İşte derler ki o gün bu gündür kim güzel kim çirkin kimse bilemez içine bakmadan anlayamaz.
 iyice süzgeçten geçirmeden ne insanı ne  sebzeyi   sindirmeye çalışma, bedenin hırpalanır der bir büyüğüm.

 Kısaca ele alacak olursak...
Giyimde kalite; 
Tabi ki çok ucuz kıyafetlerde var onlara da şans vermek lazım ,  bir kaç giyimden sonra eskisi gibi olmayacağının bilincinde olarak, kaliteli bir kıyafetin ,  ipi  , kullanılan kumaşı dikişe girdiği yer  çok kaliteliyse , sürümden kazansa bile onu   imal ettiğinin altı bir fiyata satmayacağına göre  kararı siz verin. 
 Gıda; En çok dikkat edilecek sektörlerden biri , en çok oyun dönen sektör kalitesiz  ürünü bile  organik diye pahalı satışa sunup , alıcıda  pahalı demek ki kaliteli deyip alıyor.

 Sebze ve meyve gerçekten çok çaba gerektiren şeyler ekiminde biçimine  kadar . bir  gıdayı organik istiyorsanız kendiniz yetiştireceksiniz yada köylerden bizzat gidip alacaksınız başka çaresi yok  . 
Bunlar benim için imkansız diyorsanız bazı  market ve  özel yerler var ama ya çok aşırı  pahalı  çünkü size gelene kadar çok el değiştiriyor ve hepsi üzerine kendine kar koyuyor.

 Temizlik;
 temizlikte kalite deyince hem ninem gelir aklıma   gidin oradan ben arap sabunundan başka şey kullanmam der çamaşır bulaşık hepsini onunla yıkar  ,  tencerelerini  ,bardaklarını temiz kumla ovar yıkardı eski toprak işte  belkide sağlıklı  olan buydu vefat ettiğinde yüz yaşını geçmişti. 
 Temizlik ürünlerinde kaliteye dikkat etmezsek   en sık başımıza geleceklerden biri alerji ,    giyeceklerimiz yüzünden ,yediklerimizde ise bir sürü bakteri yutmuş oluyoruz hemde en zararlısından kullandığımız bulaşık deterjanları sayesinde ,illa kalıntı kalıyor ama biz bunu  çıplak gözle görmüyoruz. 



İnsan;
 sanırım   kaliteli olup olmadığını en zor anlayacağımız varlık:))
 Kimi dış görünüşüyle vaaovv dedirtir işte kalite bu,  öyle bir duruşu vardır ki , yakışıklı( güzel ) yüzüne baktığınızda içinizi ferahlatan güven veren   bir görünüm ,  temiz giyimli   nerede susup nerede cevap vereceğini bilen sizi dinlerken bile gözünüzü ondan ayıramadığınız  en sıkıntılı anlarınızda   aklınıza getirmeye çalıştığınız  , her soruna mantıklı bir çözüm bulan insandır .
 Tabii böyle birini bulursanız hemen  bir sandalyeye oturtup bağlıyorsunuz ve   klonlanması için nasayı arıyorsunuz::)

 Kalite insan , nasıl ucuz olur ? 
herkesle  arkadaş olan bir insan her lafa anlasada anlamasada her konuya bir yorumu olan her yerde pat pat karşınıza çıkan, kıracakmış  , üzecekmiş düşünmeyen  hep ben benn  ,   hep vıcık vıcık kakarak kikikirik    , acıya   bile saygısı olmayan  bir insan sizce ne kadar kaliteli olabilir ?

 yetişemezki sizi anlayamaz çünkü  herkese odaklanır   siz dört yol ağzında durup  dört yola birden gidebilirmisiniz?
 her insanın belirli bir noktaya  belirli  dostluklara belirli bir kitleye odaklanışı ve hitabı vardır.

  Bir insan düşünmeden , bir olayı tartmadan hemen fikir beyan etmemeli , önce empati sonra  sempati yapmalı:) , her kitleye ,her kesime hitap edemez, çünkü her insan farklı giyimden, farklı yemeklerden , farklı kültürlerden hoşlanır  onunla aynı şeyi  beğenmezseniz  ne kadar anlaşsanız da bir yerde tıkanır, herkesin  beğendiğini beğenip  herkesin her şeyi olmaya kalkarsanız da kendi benliğinizden sıyrılıp başka bir şey olursunuz.
 Her insanın kendine göre bir kalitesi vardır  kumaşı (ailesi)
ipi(yetiştirilme tarzı.okulu v.s) dikişe girdiği yer (arkadaşları, çevresi)
 çok önemlidir birde ne kadar  hepsi iyide olsa   sebze gibi çürüğü de vardır ortam , koşullar mayası , derken bozulur, deterjanı( çevresi) ne kadar iyi ve kaliteliyse birazda olsa toparlanır ama sonuçta    dışarıdan etki ne kadar etki eder  bilinmez.

 Şimdi siz karar verin , sizce kalite ucuza olur mu?

 

Yorumlar

  1. babam hep der ki; birini ya uzun seyehatte tanırsın yada alışverişte.
    insanı tanımak güçtür, zira bir kılıfı ortaya çıksa bile, bir başkasını geçirir üzerine. biraz matruşkalar gibidir. hangi yüzünü gösterdiği belirsizleşir olsa da, o son (hakiki) sureti orataya çıktı mı tanırsın. şahsen birine güvendim mi tam güvenirim, evetİ bu bazen bir sorun teşkil edebiliyor. kimi anlar o son matruşkayı görüp hayal kırıklığına uğruyorum ama bazense iyiki diyorum keza, o ana matruşkayı açtığım (tanıdığım) vakit başka bir suretin olmaması sevindiriyor, güven veriyor. olduğu gibi olan, (senin değiminle kaliteli) olan biri, hüzününde de, öfkesinde de kişiliğinden ödün vermez. kişiliğinden ödün vermemekten kastım robot gibi davranmak değil, yanlış anlaşılmasın. demem o ki; benliğini terk etmez. ayrıca hakikatten harika bir yazı olmuş kuğu. gönlünden geçenlere, kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evett babanız ne kadar doğru söylemiş benim babamda ''Bir insanı sofrada, aynı işi yaparken , düğünde , ölümde görmeden bu çok iyi biri deme'' der hep..
      Bende onu dinledim ,insanlara pat diye içimi açmam çok iyi biride olsa tanımadan bilemeyiz,zaman tanırım.
      teşekkür ederim River , beni anlayıp kaleme dökülen yüreğine sağlık.
      sevgiler.

      Sil
  2. Esim hep ucuz mal alacak kadar zengin degilim der. Kaliteli ürünün de kaliteli isin de hakkini vermek gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru düşünmüş eşiniz.
      çok haklısınız. Teşekkürler.

      Sil
  3. Kalite zaten alınmaya ihtiyaç duymaz bir şekilde kendini sattırır. Esas olan hakkını vermek.

    YanıtlaSil
  4. İnsanı tanımak çok zor yaa. Hani eşyalar da yanılma payın var ama insanda yanıldın mı sonu çok sıkıntılı olabiliyor.
    "herkesin  beğendiğini beğenip  herkesin her şeyi olmaya kalkarsanız da kendi benliğinizden sıyrılıp başka bir şey olursunuz."
    Bu dediğini aynen yaşamıştım ama çok şükür çok geçmeden farkına varıp kurtuldum bu durumdan. Gerçekten berbat bir şey; oradan oraya çekiştiriyor insanlar, hiç acımıyorlar...
    Yazını çok beğendim ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef herkesin herşeyi olmak imkansız ,yetmiyor yetemiyor insan .
      Teşekkürler

      Sil
  5. Yazının girişindeki anekdot çok güzel gerçekten. İç güzelliği kavramının kaynağını ortaya koyar nitelikte. İnsan kalitesi... Bu konuya dair ne düşüneceğimi ne hissedeceğimi şaşırdım desem? Sanki artık sadece iyi insanlara ihtiyacımız var. Belki kalite budur, iyi olmak. Genel olarak "kalitesiz" insanlarla çevrili olmasak her şey bu kadar içinden çıkılmayacak halde olmazdı belki. İçtenlik, gerçeklik, iyilik, art niyetsizlik... En önemlisi de bencil olmamak. Kalite bunlarmış gibime geliyor ne yalan söyleyeyim :) Kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten kalite onlar gibime geliyor benimde :)
      Teşekkürler

      Sil
  6. benim iş yerinde var bitane.
    hani eskilerde bi şarkı vardı: "Her şeyi sen bilirsin.En güzel grubu sen kurdun. En güzel ritmi sen buldun. En iyi dalgıç sensin. Peki peki anladık. sen neymişsin be abi"
    aklımda hep o şarkı çalmaya başlıyor bu arkadaş konuştuğunda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hov sensin sensin diyeceğimiz insanlara bazen katlanmak çok sabır istiyor...

      Sil
  7. Bloğunuzu cok sevdim. Emeğinize sağlık ne de güzel anlatmışsınız takipteyim :)

    YanıtlaSil
  8. Nasa'yla bağlantıya geçmek lazım. O kolondan ben de istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olurr :) bir tane yetermi yoksa koloni halindemi klonlasınlar :)

      Sil
  9. Ucuz mal kendini o kadar belli ediyor ki,kıyafetse bu; ya emanet gibi duruyor üzerinde ya da aynısını pek çok kişide görüyorsunuz bir tarzı olmuyor yani Gıdaysa ya çürük çıkıyor ya fazla ekşi fazla tatlı..maalesef hayat standartlarını yükseltmen için fazla vermek zorundasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şey aslında ben akşamda düşündüm bu konuyu çok vermek değil aslında azlamı yetinmek kazım diye düşündüm önceden avakado , kivi mi bilirmiş çocuklar ana sutunden tarhanaya geçilirmiş tarlada , kırda bayırda her şeyin orjinali varmış, önceden yuksekler ağaç tepeleriymiş şimdi ide gökdelenler. Çokmu buyuduk diye düşünüyorum . :)

      Sil
  10. Merhabalar.
    Hiç bir şeyin tesadüf olamayacağı gibi, kalite de tesadüf değildir. Belli bir emek ve sermaye katılımıyla o değere yükselmiştir. Bu nedenle kalite, asla ucuz olamaz.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar
      Size katılıyorum hocam
      Selam ve dualarımla.

      Sil
  11. Güzellikle çirkinliğin hikayesi güzelmiş. Türkiye de şu varya pahalı olan kalitelidir..Biraz doğru aslinda.aama reklamı çok olmayan kaliteli ürünlerde olabiliyor

    YanıtlaSil
  12. Üzgünüm ben seni yeni takibe aldim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemde çok var , bazıları reklama verip maliyeti yükseltmemek için sessiz sedasız yaparlar o yüzden onun reklamını kullananlar yapar :)
      üzülme inanki yıllardır takip ettiğim bazı bloglar takip etmez benim farkında bile değildir yinede severim onları hatta bazıları sırf takip edeyim diye takip edip takibi çekenle var .yinede seviyorum onları ama kim olduklarını da biliyorum :) sayende küçük. Bir nota vermiş oldum :)
      Sevgiler.

      Sil
  13. Yazini dun aksam okudum, sindire sindire.
    Ama yorum bugune kaldi,
    Kalite insana gore degisiyor.
    Ama ben herkes kendine yakisani yapar diyorum.
    Ne yazikki kavun degiliz, koklayip anlayamiyoruz, bazan bastan belli ediyorlar kendilerini( ki ben en cok onlari severim) bazilarida seni bir guzel benzettikten sonra...
    Asla tesaduf degildir kalite... Insanin icindedir, ruhundadir, mayasindadir. Ne yaparsan yap ucuzlatamazsin onlari.
    Ama simdi bakiyorum da sosyal medyada herkes bi iyiiii, bi kaliteliii, bi duyarliii, anasini satayim bi ben kotuyum herhalde diyorum onlari okudukca.:))
    Ama itiraf etmeliyim ki cokta egleniyorum onlari okurken:)))
    Sahane bir yazi olmus, kalemine, irdeleyen duygularina, goren gozlerine saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aralar benim internet bağlantımın kalite sorunu var yetkililere bu yazıyı okuyacağım :)
      gerçekten bende sen gibi düşündüğüm çok zaman var bir ben kötüyüm. , bir ben çok çirkinim galiba herkes anjelina julie :) ama internet ortamında kamufle olmak kolay . Burada altmış yaşında blogcu tanıyorum kendini yirmi yaşında ggosterip çoluk çocuğun onu eklemesini sağlıyor onlarla özel konuşup. Onların duygularını kaleme alıyor .oraya buraya gidip hihi hoho heyo yorumlar yazıyor bizde seyrediyoruz kalite kokuyor sanıyoruz ya kuf kokuyor kaliteli parfüm sıkıyor :)

      Sil
  14. Cici kızım,River'ın senenin son mimi yazısından siteme üye olmuş Siyah Kuğu'nun en azından bir yazısını okuyayım dedim.Bir iki arkadaşınıza da uğradım River'ın üst sıralamasında olan bir arkadaşınızdı.Bu ikinci yorumum.En son bana sıkça yorum bırakan River'a teşekkür edeceğim..Ne güzel arkadaşlıklar ve ne masum hobiler bunlar.Hepinizi kutluyorum gençler.Ben sizleri izlemeye devam edeceğim.Senin ise şu satırların beni çok etkiledi.Yazıyı buraya geçmeden sana güzel,başarılı,mutlu bir yıl dilşerim. Sevgilerimle Siyah Kuğu,hoşcakal yavrum.Satırlar şunlardı-- siz dört yol ağzında durup dört yola birden gidebilirmisiniz?
    her insanın belirli bir noktaya belirli dostluklara belirli bir kitleye odaklanışı ve hitabı vardır....:)

    YanıtlaSil
  15. Çok Teşekkürler , sizi ziyaret edip bloğunuzdaki postların çoğunu okudum zaten üye olmadan önce bütün blogların içeriğini okurum kafana yatarsa takibe alırım sizin bloğunuzu telefondan okuduğum için yorum yazamadım hiç yoksa bloğunuzda en az 20yorum olurdu çok içten bir yazarsınız. Tebrik ediyorum . Güzel dostluklar diliyorum . River çok dadluu :)
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Çok güzel yazmışsınız. Kalite ucuz olmaz ve kendini her şekilde belli eder. Bu kıyafet olabilir, yiyecek olabilir, eşya olabilir anlaşılır ve değerini vermek gerekir. İnsanda da bu böyle kaliteli bir insan olarak hayata tutunmak zordur. O nedenle kalite insanın da değeri bilinmelidir. Ellerinize sağlık insanın aklında yorumlar yağdıran bir yazıydı.
    Takipteyim dilerseniz bloguma beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin . Tabikii gelirim bu kadar güzel yorum yapabilen birinin yazılarını merak ettim. . Sevgiler.

      Sil
  17. Olur tabi canım :) Bedavaya bile olur. Biraz kısmet meselesi insan bakımından olanı.. Hani hep derler ya ALLAH iyi insanlarla karşılaştırsın diye.. Gerçekten de öyle... İnsanın hayatı bazen çok kaliteli insanlarla çakışıyor. O çakışmaları gözden kaçırmamak ve kıymet bilmek lazım.

    Nasa'da klonlama fikri ayrıca hoşuma gitti. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neredesinnn senn , kulaklarını çekeceğim :) özletme kendini:)
      S.ç.ö.s.g.ç.k
      Hadi bul bakalım :)

      Sil
  18. Anneannemde hep derdi ki rahmetli mekanı cennet olsun, ucuz etin yahnisi yenmezmiş.. Çok güzel yazmışssın ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim , anneanneniz çok doğru söylemiş nur içinde yatsın, teşekkürler sevgiler.

      Sil
  19. gerçekten çok anlamlı yazı , en güzel yeri ise insana bağlanışı .Bazen , aslında bazen değil çoğu zaman kaliteden anlamıyoruz. Yani her parlak gördüğümüz domatesi organik , her şekli güzel hırkayı sıcak tutar zannediyoruz. Ama eninde sonunda anlıyoruz , kırmızı gördüğümüz domatesin de içinin yeşil çıkabileceğini , giydiğimiz hırkanın bizi ısıtmadığını anladığımız gibi . Bir de bakıyoruz o çok yükseğe koyduğumuz , içimizi açıp , yüreğimizle sardığımız kişi , hiç bişi miş .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçeği anladığımızda dam düşer gibi oluyoruz ya o en kötüsü, üstelik hiç damdan düşmediğimiz halde:)

      Sil
  20. Ben kaliteye en çok ayakkabıda dikkat ederim.Ayağıma giydiğim ayakkabı ćok rahat olmalı.Fiyat ne olursa olsum,öncw sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende dikkat ederim ayakkabılara, evett önce sağlık:)

      Sil
  21. İnsanı tanımak gerçekten çok zor ve tanısan bile değişmeyeceğinin garantisi yok. 'İnsan' olmak da zor, 'insan' bulabilmek de...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen , mecburen tanısakta tanımasakta zaman geliyor samimide oluyorsun , seviyorsunda şans vermedende tanınmıyor:))

      Sil
  22. Bizim büyükler de , bi insanı tanımak için ya hancı olacakasın ya yolcu der.. Kalite asla ve asla tesadüf değildir bence,hiçbir şeyde :) Hele insan,foyası en çabuk çıkanlardan.Bakıyosun kıyafet dört dörtlük, ağzını açtı mı balon gibi sönüyor.. :) Sevgiler..

    YanıtlaSil
  23. Yine güzel bir ifade ,bu defa çok aydınlatıcı bir yazı.Çok beğendim.Özensiz yetişmiş insan ve yine insan mesuliyetindeki kaliteli veya bazı kişilerin aymazlığında üretilen tüm yaşama dair ürünlerdeki tehlikeler.Çok dikkatli olmamız gerekiyor.Ben genç kız iken;Konya'da amcam rahmetlinin bağ evine gittiğimizde kuzenimle sırayla her işi yaparken ve bulaşıklarda da değişmezdi bu kural ve senin de yazdığın gibi canım, kumla yıkardık.Her şeyin doğalını bildiğim için kızımın ve torunumun aynı konulara dikkatlerini sürekli çekerim.Zira vücut örtümüz derimiz için çamaşır deterjanından güzellik ürünlerine kadar bir yığın kimyevi madde.Onları makyajdan bile soğuttum diyebilirim:))Bir de besin maddeleri.O kötü hastalığı davet eden ve maalesef dar gelirlileri onları tükettirmek zorunda bırakan idari zafiyet.Onca insanın bu nedenle belki hayatını kaybedecek hale gelmesinin de kader olduğu düşüncesinde değilim.Mağdur insanları;böyle bir kazancın haram olduğu aklına gelmeyen,gelse bile umursamayan üreticilerin kurbanları olarak görüyorum.Ama en önemlisini sona bıraktım.Zira en gereken özellik ve olmadığı için bu düşüncesizlikler oluyor zaten. İnsanda kalite için yetiştirilme ve sosyal çevre çok etkilidir.Zaten hissettirir anlayana,yeni birini tanıdığında varlığını. Hep güvenilir insanlarla olman ve mutlu bir yaşam sürmen dileğimle yavrum.Sevgilerimle.Ece ablan:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef bazı kitleye bunları anlatmak mümkün değil çok teşekkür ederim ablacığım sevgilerimle.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zona ve Ben...

 Küstüm!  Bu kuğu nerelerde diye  Hiç merak ta etmiyorsunuz?  Ölsem yedim çıkmış olacak.  Bir tek Benbir sormuş Allah razı olsun.    H asta oldum   o kadar  çok yemek Bloğu yapan arkadaşım var ancak bir tas çorba yapanım yok! Al kuğu bu çorbayı içte iyileş diyenim yok! Üç haftadır zona ile mücadele ediyorum daha önce bu hastalığa yakalanan blogcu arkadaşım A hesteydi-beste ile    hasta olduğu dönemlerde  konuşmuştuk hasta olduğu dönemlerde... ''Çok ağrılarım var acı çekiyorum'' demişti ve bende ona ''seni anlıyorum'' demiştim aynı acıyı yaşamadan anlayamıyormuş insan. yatağa hapseden ailevi ilişkilerden çevreden ve işten koparan bir hastalıkmış.  Son zamanlarda  istediğim bir kaç gün tatildi. Çok yorgundum yorgunluk stres sayesinde bir anlık boşluğumdan beni yakalayan bu hastalık.  Üç hafta  önce, sadece bir dakikada çıktı ve ilk olarak minnacık bir kaç sivilce gibi boynuma yerleşti sıcaktan olduğunu düşünüp ağrılara kulak asmadım.

Şşş! Kızlar bağırmaz

 Şşşş Kızlar bağırmaz  Eğer anne ve ya anne adayı  iseniz mutlaka izlemeniz gereken bir  film... Bu filmin bir karesine  instagramda  rastladığımda izlemeye karar verdim  Ramazanda  gece birde işten gelince  sahura kadar  uyumayayım diye  açtım filmi.   Film o kadar etkileyici ve sürükleyiciydi ki     film bittiğinde  sabah ezanına sadece beş dakika kalmış...  Sadece su içebildim filmin üzerine  yemek falan yiyemezdim zaten rüyamda da  Şirini gördüm  günlerce içimden çıkmadı  . Filmin beni bu kadar çok etkilemesinin sebebi ise çok gerçekçi olması  ... Oyuncular:Babak Hamidian, Merila Zare'i, Tannaz Tabatabayi  Tür:İran SinemasıYapım  Yılı:2010 Orjinal İsim:Hiss Dokhtarha Faryad Nemizanand  Puanı 8.2 Bir okuyucunun yorumu Dünya meşgaleleri yüzünden çocukları ile ilgilenmeyen ebeveynler Şehvetleri  ve sapkın düşünceleri  kendini bile düşünmeyen   caniler, masumların hayatlarını karartan sübyancılar... Dile düşmemek için şik

mutsuz bir insancık

 bazen kaçmak gerekir, kendinden , herkesten. çok bunaldım .çok yalnızım o kadar yalnızım ki  her gün pazarları dahil  16 saat çalışıp yine de çok yorgun değil. çok yalnızım. kimseye açıklayamadığım tuhaf bir yalnızlık.iki kaşımın arasında zaman geçtikçe  çıkan iz , ne kadar somurtkan biri olduğumun gayet açık kanıtlarında biri olsa gerek. ahh tabe efenim ne diyorsun be kuğu nerelerdeydin diyeceksiniz ! devrik cümlelerimi itinasız  virgülü noktası doğru yerde olmadını bildiğim  satırlarımın pek kimsenin umrunda olmadığını düşündüğümden sadece beynimde yazıyorum. mutsuz yalnız hatta halen fakirim...  hayatta en çok istediğim bir evimin olmasıydı ben biriktirdikçe ev fiyatları arttı .ben mutlu olmaya çalıştıkça sorunlar daha da arttı. bazen yaşamıma son mu versem diyorum sonra iğne batsa uf uf  diyorum canımın çok tatlı olduğunun farkına varıyorum . şey gibi bir  şry bozulsa onu tamir ederken daha da çok bozuyorum. . sonuç olarak mutsuzum .